Ålesund brannvesen

Røykvarsler

Det er krav om minst én røykvarsler i hver etasje i boligen, og dette gjelder også fritidsbolig.

Detektor redder liv - Klikk for stort bildeDSB anbefaler optisk røykvarsler.

Det er viktig at alarmen høres tydelig på alle oppholdsrom og soverom når dørene er lukket. Dersom du ikke hører røykvarsleren fra enkelte rom bør du sette opp flere varslere. Hvis du har en større bolig er det lurt å seriekoble røykvarslerne slik at alle alarmene går samtidig når en av dem utløses.

Husk test røykvarsleren jevnlig og bytt batteri en gang i året.

Hvilken type røykvarsler kan man kjøpe?

Det finnes to typer røykvarslere; optiske og ioniske. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler optiske røykvarslere. Disse «ser» røyken, og kan derfor lettere plukke opp ulmebranner enn de ioniske. I tillegg må du sjekke om røykvarsleren er godkjent i henhold til regelverket. Dette sjekker du ved å se etter CE-merket på varsleren. Dersom du har eller kjøper en røykvarsler som bruker 9-volts batteri, anbefales det å velge en røykvarsler med batteripute. Dette sikrer at batteriet settes riktig inn.

Hvor skal røykvarsleren monteres?

Røykvarslere bør monteres midt i taket, minst en halv meter ut fra veggen. Dersom man har skråtak bør den monteres 1 meter ned fra det høyeste punktet.

En røykvarsler bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. Hvis den er montert i et rom med mye støv og skitt bør den byttes ut oftere, da støv og skitt kan gjøre detektoren ustabil. Det er også derfor røykvarsleren bør rengjøres jevnlig. Du kan bruke støvsugeren på lav innstilling til å forsiktig rengjøre varsleren.

Hvis den gir fra seg små pip, betyr dette at du må skifte batteri. Bytt batteri og sjekk at det fungerer ved å trykke på testknappen. Vanlige batterier bør byttes ut minst én gang i året. En god huskeregel er å bytte batteri Røykvarslerdagen 1. desember.