Ålesund brannvesen

Styrket lokal beredskap for usikre tider

Pressemelding 18.06.25

I møte med en stadig mer kompleks og uforutsigbar verden har Ålesund brannvesen lagt frem en ny risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) for perioden 2025–2029. I denne offentlige versjonen av analysen understrekes behovet for en robust lokal beredskap forankret i regionalt samarbeid. Et arbeid som er mer aktuelt enn noen gang. 

- De siste årene har verdensbildet endret seg dramatisk med den russiske angrepskrigen i Ukraina og hybride trusler som sabotasjeforsøk, cyberoperasjoner og påvirkningskampanjer. Alt dette har direkte konsekvenser for vår egen sikkerhet og for lokal og regional beredskap, sier brannsjef Sindre Egeness i Ålesund brannvesen. 

Nasjonale trusselvurderinger fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Politiets sikkerhetstjeneste og etterretningstjenesten tegner et bilde av en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, med økt risiko for sabotasje mot kritisk infrastruktur og en økende bruk av sammensatte virkemidler. Samtidig peker totalberedskapsmeldingen på behovet for et sivilt samfunn som er forberedt på krise og krig, og som kan understøtte militær innsats. 

Beredskap bygget nedenfra 

ROS-analysen for Ålesund brannvesen 2025–2029 viser hvordan lokale og regionale krefter kan være avgjørende i møte med komplekse utfordringer. Gjennom tett samarbeid mellom kommunene Giske, Haram, Sula og Ålesund bygges det en regional beredskapskapasitet som tar høyde for geografiske, demografiske og klimatiske forhold. 

- Brann- og redningstjenesten er den eneste nødetaten med lokal forankring i alle landets hjørner, og som er i stand til å være først på stedet ved store og små hendelser. Dette gjør oss til en viktig ressurs i både lokal beredskap og i totalforsvaret, påpeker Sindre Egeness. 

Interkommunalt samarbeid som styrke 

De mange risikoene i regionen, fra ekstremvær og trafikkulykker til hendelser med farlige stoffer og branner i verneverdige bygningsmiljøer viser nødvendigheten av å tenke regionalt for å handle lokalt. Det er store variasjoner mellom stasjonene, og derfor kreves det fleksible, skreddersydde løsninger og deling av ressurser. 

Gjennom samarbeid på tvers av kommunegrenser er det nå etablert felles vurderinger og operative strukturer som kan håndtere samtidige og sammensatte hendelser. Dette gjør det mulig å utnytte spesialkompetanse som RITS (redningsinnsats til sjøs), USAR (urban søk- og redningstjeneste) og CBRNE (håndtering av ulykker med kjemiske stoffer, biologiske agens, radioaktive stoffer, nukleært materiale og eksplosiver med høyt farepotensiale) på tvers av geografi. 

Nærhet, lokalkunnskap og rask respons 

Analysen danner grunnlaget for både forebyggende og operativ beredskapsplanlegging, og skal sikre at samfunnet står bedre rustet i møte med naturhendelser, ulykker og tilsiktede handlinger. Samtidig må det forebyggende arbeidet trappes opp for å beskytte sårbare grupper og kritiske samfunnsfunksjoner. 

- Brann- og redningstjenestens mål er å sikre nærhet, lokalkunnskap og rask respons i hele regionen, i møte med dagens og morgendagens utfordringer, oppsummerer Sindre Egeness. 

Les Ros-analysen her:ROS-analyse 2025-2029_offentlig.pdf (PDF, 7 MB)