Ålesund brannvesen

Høysesong for boligbranner – sjekk røykvarsleren!

Vi oppfordrer sterkt til å sjekke røykvarslerne på den årlige Røykvarslerdagen 1. desember.

I kommunene Ålesund, Giske, Haram og Sula har det de siste fem årene vært 227 branner og branntilløp i boliger. Boligbrannene i vårt område utgjør 27 branner per 10.000 innbyggere, mens landsgjennomsnittet er 34 per 10.000 innbyggere i femårsperioden, ifølge tall fra Brannstatistikk.no.

- Selv om det er noe færre branner hos oss enn ellers i landet, er det ingen grunn til å slappe helt av. Røykvarslerdagen er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor når vi nå er i den kalde årstida med flere branner enn ellers i året. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten hjemme, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, sier avdelingsleder Helge Johan Berg i forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Røykvarslere bør testes jevnlig, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

- Flere røykvarslere gir økt trygghet. Vi anbefaler at du har røykvarslere i alle sove- og oppholdsrom, i tillegg til sonen utenfor teknisk rom og vaskerom. Varslerne bør kobles sammen slik at alle de piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje, påpeker Berg.

Røykvarslere skal normalt byttes ut minimum hvert tiende år. Se etter produksjonsdato på baksiden av varsleren. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og ha kortere levetid.

- Julebelysning, levende lys, peiskos, bruk av komfyr og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i jula, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å sjekke røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Berg.

Den årlige Røykvarslerdagen 1. desember er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.