Ålesund brannvesen

Brannsikker studentbolig

Kjære student! Vi skal gjøre alt vi kan for at du får et trygt studieår i Ålesund, men du må gjøre din del av jobben. Dette er hva vi forventer av deg.

NTNU og Campus i Ålesund. NTNU

 

1. Vi forventer at du passer på mens du lager mat på komfyren. Flest branner oppstår i forbindelse med matlaging på komfyren. Vær alltid våken, edru og til stede mens du kokkelerer. Husk også at for mye stekos kan utløse brannalarmen og føre til en unødvendig utrykning.

2. Vi forventer at du er forsiktig med all bruk av åpen ild.
Pass på levende lys, ildsteder og annen åpen ild. Vær forsiktig ved bruk av bål og grill. Husk at det er bålforbud i skog og utmark fra 15. april til 15. september.

3. Vi forventer at du lader mobil og annen elektronikk mens du er våken og til stede.
Skader, tildekking og produktfeil kan føre til at mobiler, ladere og lignende begynner å brenne. Vær særlig obs på elsykler, el-sparkesykler og andre ting som får hard medfart. Unngå overdreven bruk av skjøteledninger.

4. Vi forventer at du alltid går ut ved brannalarm, og at du ikke utløser den unødig.
Brannutrykninger som følge av unødige brannalarmer koster samfunnet store ressurser. Samtidig er det livsviktig at vi alle respekterer brannalarmen og evakuerer hvis den utløses. Det kan være en reell brann!

5. Vi forventer at du har fungerende røykvarsler om du leier hybel eller leilighet privat (dvs. ikke fra SIT).
Utleier er ansvarlig for at du har røykvarsler, men du har ansvaret for å bytte batteri og teste den jevnlig. Leier du av SIT, tar de seg av dette. Røykvarslere redder mange liv hvert år!

6. Vi forventer at du vet hvor du finner nærmeste slokkeapparat eller brannslange.
Utleier har ansvar for at det finnes tilstrekkelig med slokkeutstyr. Du må vite hvor dette er, og sette deg inn i hvordan det brukes.

7. Vi forventer at du gjør deg godt kjent med rømningsveier i tilfelle brann.
Tenk nøye gjennom hvilke muligheter du har til å komme deg ut fra ulike rom i en nødssituasjon. Sjekk sikkerhverdag.no for informasjon om hva som kreves av rømningsveier der du bor.

8. Vi forventer at du gir oss beskjed via branntips.no hvis du er bekymret for brannsikkerheten der du bor.
Vi følger opp og undersøker alle bekymringsmeldinger. Om du ønsker det, kan du være anonym overfor utleier.

9. Vi forventer at du ringer nødnummer 110 ved brann eller ulykke.
Hvis det brenner, handler det om minutter og sekunder. Si hvem du er, hvor du ringer fra, hva som har skjedd og fortell oss om det er folk som er i umiddelbar fare. Ikke legg på før alarmoperatøren sier at du kan det.

Last ned vår brosjyre "Brannsikker studentbolig" på norsk (PDF, 6 MB) eller engelsk (PDF, 6 MB).