Aabv

Vis hensyn i møte med utrykningskjøretøy.

utrykning kjøringIngen grunn til panikk hvis du ser blålys i innerspeilet. Vis tegn, vær tydelig og gi fri vei til utrykningskjøretøyet.
Vi opplever det veldig varierende hvordan folk reagerer ved utrykning. Noen har vansker med å oppdage brannbil med blålys. Spesielt når det er lyst ute og vi bare bruker blålys.

Vi i blålysfamilien, (politi, ambulanse og brannvesen) ønsker at publikum viser hensyn under utrykning når sekundene teller og det står om liv.

Når utrykningskjøretøyene setter på blålyset og skrur på sirenene, er det bare når det er nødvendig for å redde liv, begrense skade på person eller betydelige materielle verdier, sikre viktige bevis, pågripe person eller for å ivareta vårt ansvar for beskyttelse av viktige samfunnsinteresser.

For vanlige bilister er det lett å bli stressa. Men prøv å behold roen. Bruk heller noen sekunder til å få overblikk og finne en god måte å stanse på.

Noen tips:

  • Bruk blinklyset for å vise sjåføren av utrykningskjøretøyet at du har sett de.
  • Finn en egnet plass til å trekke ut til kanten av veien. Du har lov til å kjøre opp på fortauet, kjøre noen meter over sperrelinja i krysset eller snike deg gjennom en høyresving i krysset for å slippe utrykningsbilen fram. Sikkerheten må imidlertid ikke settes i fare. Den vurderingen må du som bilist ta deg tid til å gjøre, sjekk at det er klar bane.
  • Ikke stopp midt i en sving – da kan de ikke kjøre forbi deg – kjør heller lengre fram før du stanser.
  • Senk gjerne farten, men ikke bråbrems.
  • Se på andre trafikanter. Hvis alle bilene legger seg ut mot høyre, så fungerer det best at du gjør det samme. 
  • Hvis du kjører i kø og flere biler foran deg trekker inn til siden, ta da en kikk i speilet for å se om det er et utrykningskjøretøy bak.
  • Se på utrykningskjøretøyet om sjåføren signaliserer hvor han vil kjøre, for eksempel ved å legge seg midt mellom to filer.
  • Bruk bakspeilet aktivt når du kjører bil, konsentrer deg om kjøringen og ikke gjør andre ting.

Les også:
Behold roen når du møter utrykningskjøretøyer

Emneord: Informasjon