Ålesund brannvesen

Brannvesenets julegavetips

Lurer du på hva du skal kjøpe i julegave til nære og kjente? Her får du noen tips fra oss i brannvesenet!

Julegavetips - Klikk for stort bilde  

Julegavetips 1

Tidlig varsling redder liv! Derfor anbefaler vi røykvarslere i alle sove- og oppholdsrom, med seriekopling slik at alle varsler samtidig ved brann. Visste du forresten at røykvarslere går ut på dato og bør skiftes ut etter 8-10 år? Og at mange barn ikke våkner av den vanlige pipelyden fra en røykvarsler? Det finnes nye løsninger med talevarsling og smarthusfunksjonalitet som kan være verdt å se nærmere på.

Julegavetips 2

Mange branner starter på platetoppen. En komfyrvakt overvåker temperaturen mens du koker og steker, og varsler om det blir for hett. Om du ikke reagerer innen en viss tid, bryter den strømmen til komfyren. Det finnes både løsninger tilknyttet sikringsskapet som elektrikeren må installere, og enklere løsninger som du kan montere selv ved å plugge inn en dings mellom komfyrstøpselet og kontakten. Pass på å kjøpe en modell som er FG-godkjent og som følger den europeiske standarden EN50615. Oversikt over godkjente komfyrvakter: www.fgsikring.no/brann/komfyrvakt/fg/

Julegavetips 3

Slokkeutstyr er obligatorisk å ha hjemme, men det er lurt å ha flere muligheter! En husbrannslange er sterkt undervurdert. Den er lett å bruke, og tømmes ikke så lenge du har vanntilførselen i orden. Slokkeapparat kan være kjekt å ha flere steder i huset. Og man kan gjerne supplere med brannteppe og slokkespray for å kunne stoppe branner helt i starten.

Julegavetips 4

Kanskje hopper du fra 5-meteren om det brenner like bak deg, men du foretrekker ganske sikkert en brannstige. Har du soverom i f.eks. andre eller tredje etasje i en enebolig eller et rekkehus, er det lurt å investere i en brannstige som er tilgjengelig fra vindu eller balkong. Opp til 5 meter over terrenget kan du ha en vanlig utfellbar brannstige uten ryggbøyle. Opp til 7,5 meter må brannstigen ha ryggbøyle som fallsikring.