Ålesund brannvesen

Brannvernuka: Åpen dag, barnehagebesøk og brannøvelser

Årets brannvernuke er i gang. Vi byr på åpen dag og barnehagebesøk, og oppfordrer alle til å ha brannøvelser.

Fra åpen dag på Valderøya brannstasjon lørdag 17. september: Brannkonstabel Kenneth Brattli Molund viser Brage og pappa Gjermund hvordan man slokker med brannslokkeapparat.

Etter to år med pandemi er det endelig klart for åpen dag på brannstasjonene igjen. Ålesund brannvesen åpner portene på hele 11 brannstasjoner. Brattvåg brannstasjon og Valderøya brannstasjon tjuvstartet 17. september, mens ytterligere ni brannstasjoner har åpen dag 24. og 25. september.

Åpen brannstasjon arrangeres som en del av den nasjonale Brannvernuka, som er i regi av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If. Over 360 brannstasjoner landet rundt deltar.

Tidspunktet er ikke tilfeldig. Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys.

- Mange har nå ventet lenge på å kunne besøke brannstasjonen og vi gleder oss veldig til å åpne portene, og ta imot alle som vil lære litt om brannvern og se hvordan vi har det på brannstasjonen, sier avdelingsleder Helge Johan Berg i Forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

- På åpen brannstasjon får små og store lære om brannsikkerhet. Det blir blant annet konkurranser, mulighet til å se på brannbiler og utstyr, og spyling med brannslange. På flere av stasjonene blir det også mulig å få møte Brannbamsen Bjørnis, som er brannvesenets populære maskot – kjent gjennom barnehageopplæring, musikk, barnebøker og barne-TV. Vi håper mange tar turen, sier Berg.

Øv for å være forberedt
I skoler, barnehager, sykehus, sykehjem, hoteller og lignende bygninger er det krav om å gjennomføre brannøvelser. Hjemme har man ikke det samme kravet, derfor må man ta ansvar for dette selv. Årlige øvelser hjemme der man bor, vil bidra til at alle i større grad vet hva de skal gjøre om ulykken først er ute.

- Vi oppfordrer alle til å bruke Brannvernuka til å ha en brannøvelse hjemme. Det trenger ikke være så komplisert. Avtal møteplass og hvem som gjør hva i tilfelle brann. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser, ofte er de som håndterer ulykker best, sier Berg.

Oversikt over hvilke brannstasjoner som har åpen dag og hvilke barnehager vi skal besøke