Aabv

Lar du julestjerna stå på om natta?

julestjerne fra pixpay gratis downloadDesember er årets koseligste måned, med mye pynt som lyser opp i vinduene. Men passer du ikke godt nok på, kan det fort skje en uønsket hendelse. Desember er nemlig den måneden med flest branner, med gjennomsnittlig dobbelt så mange boligbranner som ellers i året.

Vær spesielt påpasselig om julestjernen er laget av papir

Står julestjernen på hele døgnet og pæra kommer bort i papiret, kan det fort bli svimerke på stjernen. Selv om lyspæren har svak styrke, kan en relativt uskyldig 25 watts pære fremkalle svimerker som deretter kan føre til brann. 

Vær kritisk til julepynten

Mye av juledekorasjoner som er til salgs i butikkene er ikke alltid av god kvalitet. Vær derfor kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr av den billigste sorten som kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær.

Noe julepynt kan også ha funksjonsfeil som kan gjøre at deler av utstyret kan bli utsatt for mer strøm enn det er beregnet til, for eksempel hvis flere lyspærer har gått. Julepynten blir pakket ned igjen år etter år. Ledninger kan bli klemt og pærer kan bli ødelagt, og utstyret kan være skadet uten at du er klar over det.

Ålesund Brannvesen vil anbefale alle til å skru av julelysene når du går til sengs og når du ikke er hjemme. Undersøk gammel eletrisk julepynt om den fungerer som den skal og at den ikke er blitt skadet under lagring. Og ikke minst sjekk også røykvarsleren før julefeiringen.