Aabv

kaffebålI følge brannlovgivningen er det generelt i landet ikke tillatt å gjøre opp ild nær skog og mark i tiden 15. april til 15. september. Men Ålesund Kommune har egen forskrift der åpen brenning og brenning av avfall i småovner er forbudt, med noen unntak. Les lenken nedenfor.

Ålesund kommunes regler for bålbrenning.

Alle innbyggere har en generell plikt til å vise aktsomhet for å unngå brann i følge forskrift om brannforebygging - den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningnene ved brann, eksplosjon og annen ulykke

For oppdatert informasjon om skogbrannfare i ditt distrikt, sjekk Meteorologisk Institutts skogbrannfareindeks.

Bråte- og avfallsbrenning

I Ålesund Kommune er det totalforbud mot bål/bråte- og avfallsbrenning. Alle dispensasjons søknader om avfallsbrenning må sendes Ålesund kommune, VH Vann, avløp og renovasjon. 

Helse, miljø og trivsel - også for naboen

Åpen ild representerer alltid en brannfare. Brannfare og hensyn til innbyggernes helse, miljø og trivsel ligger til grunn for forbudet mot bål og avfallsbrenning i Ålesund kommune, vedtatt av bystyre 7.april 2011. For mange representerer den lyse årstid med hagearbeid, avfalls- og bålbrenning lutter glede. For de som sliter med astma eller – allergilidelser, kan den være en plage.

Les også
Dette gjør du ved skogbrann

øvelse 2018Det er viktig å øve på så virklighetsnære hendelser som mulig, ikke minst er det veldig nyttig og øve sammen med de andre nødetatene. Denne gangen var det helse vi øvde sammen med.

Nå som det er flere og flere el-biler på veiene, er det viktig for brannvesenet å øve på hva vi skal prioritere når vi kommer til ulykkesstedet der en el-bil er involvert. Helse øver på hva de skal gjøre når de kommer fram. Selvsagt er det personene i bilen som er fokus, selv om vi som ved vanlige bilulykker også har høyt fokus på brann. Samhandling mellom nødetatene er veldig viktig, og denne øvelsen viser at det nytter :-)

Noen lurer på hvordan man forholder seg til en ulykke med el-bil involvert?
Hvis du skulle komme først frem til en ulykke hvor en el-bil er innvolvert er det ikke så veldig annerledes enn om det er en helt "vanlig bil".

  • Varsle nødetat og fortell hva du ser, hvor mange skadde, hvilke type kjøretøy som er involvert og hvor det har skjedd.
  • Ta på refleksvest og sikre skadestedet. Stopp evt. diriger trafikken.
  • Hold deg på sidene av skadde kjøretøy - ikke foran eller bak.
  • Prøv og hjelpe skadde, og få andre til å bidra,
  • Få frem brannslukker om noen har det.  
  • Ta i mot første nødetat og gi en rask informasjon om situasjonen.
     
El bil øvelse 1 18 el bil øvelse 2 18 el bil øvelse 3  

 

 

RITS nedfiringFor å yte bistand til skip ved ulykker i rom sjø har staten inngått avtale med syv brannvesen med særlig kompetanse og trening for bistand til skip.


Ålesund brannvesen KF er et av disse brannvesene, og vi har øvet sammen med Redningselskapets redningsskøyte "Idar Ulstein" og Redningshelikopteret i Florø den 19. februar i år, vi fikk øvet på det nye utstyret vårt og helikopteret fikk øvet nå nedfiring av mannskap.
Øvelsen var god læring for alle involverte parter, og takk til alle som bidro til en vellykket øvelse.
Fotograf Mats Grimsæth har tatt noen flotte bilder, her er noen av de.

 

Rits mannskap flargjøring redningshelikopter Rits øvelse 190218

komfyr brann Foto Komfyrvaktkampanjen InfratekFersk statistikk fra DSB viser at brannvesenet rykket ut til 64 komfyrbranner i Møre og Romsdal i 2017. Det er 12 flere enn i fjor. Ei komfyrvakt kan redde hjemmet din fra å gå opp i røyk.

 - Komfyren er den klart største brannkilden i hjemmet. Så godt som alle komfyrbranner kommer av tørrkoking og ikke teknisk feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha ei komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt hvis du ikke har.

Denne uken står flere hundre representanter fra brann- og redningsvesenet, Det lokale eltilsyn, produsenter, forhandlere, myndigheter og flere samarbeidspartnere sammen om Komfyrvaktkampanjen. Vi i Ålesund brannvesen står på Moa syd og Moa øst førstkommende torsdag 15. februar fra kl. 1100 til kl 1400, så kom og møt oss om du har noen spørsmål om komfyrvakt!                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                    Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

Hvor kan du få kjøpt komfyrvakt?
Komfyrvakt kan kjøpes på de store kjedebutikkene som Elkjøp/Lefdahl, Power og Elektroimportøren. I tillegg finnes komfyrvakter hos kjøkkenforhandlere, samt hos komfyrvaktleve­randørenes og forsikringsselskapenes nettbutikker.

Les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

pdfFaktaark om komfyrvakt

 

 


 

 

 

Kjem øvelseVi ser frem til å arrangere IUA Lederforum i år. IUA Lederforum er et frivillig etablert samarbeidsforum med formål å utvikle samarbeid mellom landets 32 IUAèr.

Forumet er en arena for erfaringsutveksling mellom landets IUAèr og Kystverket der man drøfter felles utfordringer og bidrar til tiltak som styrker den regionale og nasjonale beredskapen mot akutt forurensing innenfor rammebetingelsene til IUA og Kystverket.

Her finner du programmet for pdfIUA_Lederforum_2018.pdf

Det er totalt 49 påmeldte og fristen for påmelding er utgått, men ønsker du likevel å bli med ta kontakt med

VELKOMMEN.